Teherán odmietol výzvu európskych lídrov na to, aby sa zdržal odvetných útokov. Odvetné opatrenia sú právo národa

14.8.2024 (SITA.sk) – Irán v utorok odmietol výzvu troch európskych lídrov, aby sa zdržal odvetných útokov, ktoré by ďalej eskalovali napätie na Blízkom východe.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a britský premiér Keir Starmer v pondelok vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom podporili najnovšie úsilie Kataru, Egypta a USA o sprostredkovanie dohody o ukončení vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

Prepustenie rukojemníkov aj dodávky humanitárnej pomoci

Európski lídri zároveň vyzval na prepustenie rukojemníkov Hamasu a neobmedzené dodávky humanitárnej pomoci. Pri tejto príležitosti tiež žiadali Irán a jeho spojencov, aby nepodnikali odvetu a tak eskalovali napätie, ktoré rastie po zabití dvoch popredných predstaviteľov militantných organizácií Hamas a Hizballáh v Teheráne a Bejrúte.

Odvetná reakcia na agresora je právom národov

„Takéto požiadavky nemajú politickú logiku, sú úplne v rozpore s princípmi a pravidlami medzinárodného práva a predstavujú prehnanú požiadavku,“ uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí. Ako informuje iránska štátna tlačová agentúra IRNA, Irán je podľa rezortu zahraničia rozhodný pri obrane svojich práv a nepotrebuje žiadne povolenie na odvetné opatrenia.

Podobne sa vyjadril aj iránsky prezident Masúd Pezeškján v telefonáte s britským premiérom. Starmerovi podľa IRNA povedal, že odvetná reakcia na agresora je „právom národov a riešením na zastavenie zločinov a agresie“. Prezident tiež povedal, že mlčanie Západu o „bezprecedentnom neľudskom zločine“ v Pásme Gazy a izraelských útokoch na iných miestach Blízkeho východu je „nezodpovedné“ a podporuje Izrael v tom, aby ohrozoval regionálnu a globálnu bezpečnosť.

Viac k témam: Britský premiér, Európski lídri, Francúzsky prezident, Hamas, Humanitárna pomoc, Iránsky prezident, Izraelsko-palestínsky konflikt, Pásmo Gazy, prepustenie rukojemníkov, Útok Hamasu na Izrael, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Teherán odmietol výzvu európskych lídrov na to, aby sa zdržal odvetných útokov. Odvetné opatrenia sú právo národa © SITA Všetky práva vyhradené.