Farebné, trblietavé, a – zdraviu škodlivé. Union upozorňuje, že elektronické cigarety predstavujú pre zdravie riziko

23.9.2024 (SITA.sk) – Vyzerajú ako “obzerači” výkladov v obchodoch, v skutočnosti sa potrebujú vydýchať a čakajú, kým odznie bolesť v lýtkach. Fajčiari mávajú aj v súvislosti s inhalovaním nikotínu vysoký tlak, ischemickú chorobu srdca, mozgové príhody a vážne poškodenie tepien na dolných končatinách. To sa prejavuje prudkými bolesťami v lýtkach po prejdení určitej vzdialenosti, ktorá závisí od miery poškodenia a uzáveru tepien. Union zdravotná poisťovňa upozorňuje na vážne a jednoznačne negatívne vplyvy fajčenia na zdravie. Výnimkou nie je ani narastajúci trend vapovania.

Fajčenie klasických cigariet má negatívne následky v podobe poškodenia ciev, ktoré zásobujú všetky orgány nášho tela, vážne poškodzuje pľúca a zvyšuje riziko vzniku nádorov viacerých orgánových systémov. Stále platí, že 9 z 10 pacientov s rakovinou pľúc sú fajčiari, celosvetovo stúpa aj výskyt chronickej obštrukčnej choroby pľúc a tzv. emfyzému pľúc (poškodenie pľúcnych mechúrikov). Union upozorňuje však aj na vzrastajúci fenomén vapovania, ktorý predstavuje pre zdravie stále veľké riziko. Poisťovňa uverejnila v najnovšom blogu rozhovor s odborníčkou MUDr. Katarínou Dostálovou, ktorá vysvetľuje základné rozdiely medzi jednotlivými formami fajčenia a ich riziká. Vo svojej praxi eviduje aj zdravotné problémy pacientov, ktorí prešli na elektronické cigarety. “Konzument inhaluje tabakový aerosol zbavený produktov horenia, v takomto aerosole sú však stále prítomné okrem nikotínu nebezpečné látky ako akroleín alebo formaldehyd. Problém je v tom, že mnoho ľudí má pocit, že urobili niečo pre svoje zdravie, ak prešli z klasických cigariet na tie elektronické. To však nie je pravda,” vysvetľuje známa pľúcna lekárka, a dodáva, že niekedy dokonca dochádza k takzvanému duálnemu fajčeniu, kedy popri “vapovaní” ľudia fajčia aj štandardné cigarety.

Union eviduje najviac pacientov práve s CHOCHP, v minulom roku išlo o takmer 6400 poistencov. “Najviac toto ochorenie trápi poistencov vo veku 50 až 70 rokov, vzhľadom na náš kmeň poistencov máme najväčší výskyt v Banskobystrickom a Košickom kraji. Ako zdravotná poisťovňa cítime potrebu posilňovať osvetu o všetkom, čo môže negatívne vplývať na zdravie našich poistencov. Vapovanie je stále novým fenoménom, od odborníkov však vieme, že prechod na elektronické cigarety len zriedka prispeje k tomu, že človek s fajčením naozaj skončí,” vysvetľuje Jozef Koma, riaditeľ Union zdravotnej poisťovne. Dodáva, že pri vapovaní je aj väčšie riziko takzvaného second-hand fajčenia, teda fajčenia v blízkosti druhých ľudí či detí, čo môže mať neblahý vplyv aj na zdravie samotných nefajčiarov.

S rakovinou pľúc evidoval Union v minulom roku približne 600 poistencov, najzraniteľnejšou skupinou sú aj pri tejto diagnóze ľudia vo veku 50 až 70 rokov. Ochorenia pľúc postihujú rovnako ženy aj mužov.

Informačný servis

Viac k témam: Elektronické cigarety, PR
Zdroj: SITA.sk – Farebné, trblietavé, a – zdraviu škodlivé. Union upozorňuje, že elektronické cigarety predstavujú pre zdravie riziko © SITA Všetky práva vyhradené.