Šimkovičová možno porušila zákon, tvrdí Nadácia Zastavme korupciu a chce sa obrátiť na prokuratúru

24.9.2024 (SITA.sk) – Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) možno porušila zákon, keď vystupovala ako štatutárka Slovenského národného divadla (SND), tvrdí Nadácia Zastavme korupciu.

Nadácia má v úmysle obrátiť sa na prokuratúru a požiadať o preskúmanie Šimkovičovej postupu.

Výplaty nemal kto podpísať

Ako mimovládka uvádza na svojom webe, šéfka rezortu kultúry mala vystupovať ako štatutárka divadla po tom, ako bol z pozície riaditeľa SND odvolaný Matej Drlička.

Krátko nato opustil svoj post aj ekonomický riaditeľ SND Matej Bošňák – Okrem iného argumentoval tým, že mu chýbalo usmernenie zo strany ministerstva, ako má postupovať v neprítomnosti generálneho riaditeľa.

Uviedol tiež, že nemal ani kto podpísať výplaty pre zamestnancov, vtedy sa vyjadril, že krycí list k mzdám, ktorý poslal na MK SR, sa mu vrátil podpísaný ministerkou Šimkovičovou.

Informácie potvrdilo aj divadlo

„V súvislosti s vyplatením miezd, ako aj zneplatnením výpovede pre šéfku baletu totiž ako štatutárny zástupca divadla vystupovala samotná ministerka, pričom z právnej analýzy, ktorú si dalo urobiť divadlo, taký postup legislatíva neumožňuje,“ uvádza Nadácia Zastavme korupciu.

Doplnila, že tieto informácie im potvrdilo aj samotné divadlo. „Podľa informácií z písomnosti ministerstva kultúry sa za zastupujúceho štatutára označuje ministerka kultúry. SND však nemá vedomosť o existencii právneho predpisu, ktorý by jej zastupovanie tejto funkcie umožňoval,” uviedlo divadlo v odpovedi pre Zastavme korupciu.

Pod odpoveďou bola podpísaná poverená riaditeľka SND Zuzana Ťapáková.

Infožiadosť odignorovali

Mimovládka sa obrátila prostredníctvom infožiadosti aj na samotné ministerstvo kultúry, požadovala informácie o možnom právnom rozpore, aj o dvojakej úlohe ministerky.

Rezort im odpovedať odmietol, Nadácia preto podala rozklad a čaká na rozhodnutie od Šimkovičovej.

„Nadácia sa tiež vo veci “dvojitej” funkcie pýtala na právny názor viacerých od seba nezávislých právnikov. Všetci uviedli, že nepoznajú právny predpis, podľa ktorého môže byť ministerka zároveň štatutárom divadla. Nadácia sa preto obráti na Generálnu prokuratúru, aby preskúmala zákonnosť postupu ministerky,“ dodáva Zastavme korupciu.

Agentúra SITA požiada o stanovisko Ministerstvo kultúry SR.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Ministerka kultúry SR
Zdroj: SITA.sk – Šimkovičová možno porušila zákon, tvrdí Nadácia Zastavme korupciu a chce sa obrátiť na prokuratúru © SITA Všetky práva vyhradené.