Polnočná záhrada

25.9.2024 (SITA.sk) – Dizajn štúdio ÚĽUV ponúka priestor začínajúcim i renomovaným dizajnérom, remeselníkom či výtvarníkom tvoriacim v rôznych oblastiach autorského dizajnu, ktorí sa vo svojej tvorbe inšpirujú tradičnými vzormi, materiálmi alebo technikami. Textilná výtvarníčka Beáta Gerbocová a šperkárka Soňa Kabaňová definujú výstavou Polnočná záhrada tajomný a prchavý dojem nočného mystéria, nadčasovej krásy s nádychom večnosti. Vystavené diela – tkané tapisérie a šperky prepája spoločná inšpirácia botanikou, sú tiež prejavom experimentu a kreativity prekračujúcej hranice tradičného remesla smerom k umeleckým vyjadreniam.

Názov výstavy: Polnočná záhrada
Vystavujúce autorky: Beata Gerbocová_textil, Soňa Kabaňová_šperk
Miesto: Dizajn štúdio ÚĽUV, Dobrovičova 13, Bratislava
Otvorené: utorok, streda, piatok 12.00 – 18.00 h, štvrtok 12.00 – 19.00 h
Vernisáž výstavy: 26. 9. 2024 o 17.00 h
Trvanie výstavy: 27. 9. – 15. 11. 2024
Kurátorka: Mária Hriešik Nepšinská

Beáta Gerbocová v textilných tapisériách a objektoch vytvorených autorskou technikou z textilu a vosku rozvíja princíp príbehu v intenciách vedomej naratívnosti. Jeho dej sa niekedy odohráva na území imaginárnej asociatívnej fantázie autorky, inokedy odkazuje k prežitej skúsenosti. Súbor tkaných tapisérií je vytvorený technikou digitálneho žakárového tkania na krosnách. Textúry tkanín v tlmenej farebnosti navodzujú melancholickú náladu a obsahovo sa viažu k reminiscencii témy detstva, spomienok na osobnú minulosť, ako aj uvedomovania si plynutia času. Autorskou technikou, s použitím vosku a priemyselnej čipky, je vytvorená kolekcia objektov – kvetov nazvaných Moonlight shadow/Mesačný tieň, ktorá predstavuje mystifikáciu reality a nadprirodzenosti. Beáta Gerbocová v nej odhaľuje krásu nočných kvetov, ktorá nie je každému zrejmá na prvý pohľad. Je prchavá, mizne s prvým slnečným lúčom a zanecháva po sebe len dojem unikátnosti.

Šperky Sone Kabaňovej sú inšpirované bohatosťou tvarov a štruktúr z botaniky. Zachytávajú tiež krehkú premenu skupenstva vody na ľad, ktorá v sebe dokáže uväzniť okamih skutočnosti. Kolekcia náhrdelníkov je inšpirovaná postavou Shakespearovskej hrdinky Ofélie z divadelnej hry Hamlet. V živle zamŕzajúcej vody sa svet rýdzich emócií a neopätovaných túžob prepletá s dokonalými tvarmi kvetov, ktoré stelesňujú príznačné rysy ľudskej spoločnosti. Autorka sa formálne opiera aj o estetiku symbolizmu s odkazom na silu prírody.

Polnočná záhrada je ódou na lásku a život, ukrytá pod hviezdnym nebom, plná odkazov a významov, čakajúca na tých, ktorí majú odvahu ju objaviť.

Prijmite srdečné pozvanie na vernisáž výstavy dňa 26. 9. 2024 o 17.00 h.

Ústredie ľudovej umeleckej výroby je štátna príspevková organizácia zriadená Ministerstvom kultúry SR.

Termín

27.09.2024 – 15.11.2024
Utorok, streda, piatok 12.00 – 18.00 h, štvrtok 12.00 – 19.00 h

Miesto

Dizajn štúdio ÚĽUV

Adresa

Dobrovičova 13, Bratislava

Vstup

Voľný

Informačný servis

Viac k témam: Polnočná záhrada, ÚĽUV, Výstava
Zdroj: SITA.sk – Polnočná záhrada © SITA Všetky práva vyhradené.