Readmisia nežiadúcich osôb medzi SR a Ukrajinou sa zjednoduší

25.9.2024 (SITA.sk) – Readmisia nežiadúcich osôb medzi Slovenskom a Ukrajinou sa zjednoduší. Vláda v stredu totiž odobrila uzavretie Vykonávacieho protokolu medzi vládou SR a Kabinetom ministrov Ukrajiny k Dohode medzi Európskym spoločenstvom a Ukrajinou o readmisii osôb.

Uľahčenie spolupráce

Ako vyplýva zo schváleného dokumentu, jeho účelom je uľahčiť spoluprácu pri praktickom vykonávaní ustanovení dohody týkajúcich sa prijímania a transferu osôb, ktoré nespĺňajú alebo prestali spĺňať podmienky na vstup alebo pobyt na území SR alebo Ukrajiny.

„Predmetom predkladaného materiálu je určenie príslušných orgánov zodpovedných za vykonávanie dohody a protokolu, určenie hraničných priechodov na účely readmisie a tranzitu, postup pri vykonaní pohovoru s osobou, ktorá má byť readmitovaná s cieľom určenia jej štátneho občianstva, podmienky výkonu readmisie a tranzitu a podmienky readmisie a tranzitu s eskortou,” uviedlo ministerstvo vnútra.

Hraničné priechody a letiská

Podľa dohody budú na readmisiu slúžiť hraničné priechody Vyšné Nemecké – Užhorod, Ubľa, – Malyj Bereznyj, Čierna nad Tisou – Čop a Veľké Slemence – Mali Selmenci.

Rovnako sa môže vykonávať cez letiská Bratislava, Poprad – Tatry a Košice na Slovenskej strane a Kyjev Borispil, Kyjev Zhuliany a Užhorod.

„Readmisia dotknutej osoby sa uskutoční najneskôr do dvoch pracovných dní odo dňa doručenia pozitívnej odpovede na žiadosť o readmisiu,” deklaruje dokument.

Viac k témam: Dohoda, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Spolupráca
Zdroj: SITA.sk – Readmisia nežiadúcich osôb medzi SR a Ukrajinou sa zjednoduší © SITA Všetky práva vyhradené.