Fico a Kaliňák neuspeli so sťažnosťami proti postupu sudcu v kauze Súmrak, Ústavný súd ich odmietol

25.9.2024 (SITA.sk) – Ústavný súd SR v senáte zloženom z predsedu Roberta Šorla a sudcov Petra Straku a Martina Vernarského na neverejnom zasadnutí senátu odmietol sťažnosti súčasného premiéra Roberta Fica a ministra obrany Roberta Kaliňáka proti postupu sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v kauze známej ako Súmrak.

Vyplýva to z informácií zverejnených na internetovej stránke súdu. K rozhodnutiu pripojil odlišné stanovisko sudca Peter Straka, a to čo sa týka výroku aj odôvodnenia.

V kauze Súmrak boli Robert Kaliňák a Robert Fico obvinení pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva a takisto pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Trestná činnosť sa mala týkať napríklad vyhľadávania kompromitujúcich informácií na bývalého prezidenta Andreja Kisku alebo opozičného politika Igora Matoviča. Generálna prokuratúra však v novembri 2022 obvinenia postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku zrušila.

Viac k témam: Bývalý prezident, kauza Súmrak, Minister obrany SR, Odmietnutie, Premiér Slovenskej republiky, Sťažnosť, Súdy, Trestná činnosť
Zdroj: SITA.sk – Fico a Kaliňák neuspeli so sťažnosťami proti postupu sudcu v kauze Súmrak, Ústavný súd ich odmietol © SITA Všetky práva vyhradené.