V Gaboltove sa uskutočnila prvá púť Spolku svätého Vojtecha a Katolíckych novín

28.9.2024 (SITA.sk) – Historicky prvú púť Spolku svätého Vojtecha a Katolíckych novín hostilo v sobotu významné mariánske pútnické miesto Gaboltov neďaleko Bardejova.

„Miesto nebolo vybrané náhodne. Svätý Vojtech, ktorý žil v 10. storočí, sa pri prameni v Gaboltove zastavil počas svojej cesty do Poľska, čo dnes pripomína kaplnka s vyobrazením tejto udalosti,” uviedol Spolok svätého Vojtecha v tlačovej správe.

Na púť prišlo vyše šesťsto ľudí

„V Gaboltove je asi najznámejší kostol u nás zasvätený svätému Vojtechovi a myslím si, že sme urobili veľmi dobre, keď sme našu prvú púť umiestnili sem,“ uviedol riaditeľ Spolku svätého Vojtecha Ivan Šulík, ktorý bol hlavným celebrantom omše.

V homílii ozrejmil okolnosti vzniku najstaršieho a najväčšieho združenia katolíkov na Slovensku a príbeh jeho zakladateľa Andreja Radlinského.

Vyše 600 účastníkov púte si vypočulo aj prednášku českej psychologičky a spisovateľky Kateřiny Lachmanovej pod názvom Karikatúry Boha. Na túto tému jej prednedávnom vyšla kniha v Spolku svätého Vojtecha.

Každý má o Bohu svoje predstavy

„Nik nevidel Boha z tváre do tváre a každý z nás má o ňom svoje predstavy. Vytvárame si jeho karikatúry, či už ako sudcu alebo rozprávkového deduška a to nám vo vzťahu k Bohu robí veľký neporiadok. Je preto dobré o tom rozprávať,“ vysvetlila Lachmanová.

Program vrátane jazdy na koňoch aj návštevy farmy bol pripravený pre deti. Púť spestrilo hudobné vystúpenia heligonkárky a speváčky Vlasty Mudríkovej a jej skupiny.

Viac k témam: Cirkev, Katolici, Púť
Zdroj: SITA.sk – V Gaboltove sa uskutočnila prvá púť Spolku svätého Vojtecha a Katolíckych novín © SITA Všetky práva vyhradené.