Vyskúšajte jednoduchý recept na chrumkavé domáce celozrnné rožky. S použitím celozrnnej múky, čerstvého droždia a posypané makom alebo rascou sú ideálnou voľbou na raňajky či desiatu. Pripravte si ich doma a vychutnajte čerstvé, voňavé pečivo.
Ingrediencie
- 500 g pšeničnej celozrnnej múky
- 60 g rozpusteného masla
- 17 g čerstvého droždia
- 1 lyžička cukru
- 350 ml vlažnej vody
- 3 lyžičky soli
- mak alebo rasca na posypanie
Postup
- Múku nasypte do misy a doprostred urobte jamku. Nalejte do nej časť vody, rozmrvte droždie a pridajte cukor.
- Misu prikryte a nechajte 15 minút stáť v teple.
- Pridajte zvyšnú vodu, maslo a soľ. Vypracujte pružné cesto a to nechajte pod utierkou kysnúť asi 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 12 rovnakých kusov a z každého urobte guľku.
- Tú roztiahnite do tvaru trojuholníka a potom ho zaviňte do tvaru rožka.
- Každý rožok mierne zahnite a ukladajte s dostatočnými rozostupmi na plech.
- Rožky nechajte ešte 15 minút kysnúť.
- Pred pečením rožky potrite vodou (alebo vajcom) a posypte makom.
- Pečte v rúre na 200 °C asi 10 minút alebo dozlatista.
Zdroj: mora.sk